dimecres, 9 d’octubre del 2013

Bioko

Marc Pastor
Amsterdam llibres
A finals del segle XIX, el barceloní Moisès Corvo, soldat rebel i indisciplinat, és enxampat dedicant-se al contraban d'armes amb els berbers. Deslliurat pels pèls de ser afusellat és enviat, qui sap si com a càstig encara més cruel, a l'illa de Bioko, també coneguda com a Fernando Poo.
La principal virtud de la novel·la de Marc Pastor és que no pretèn ser més del què és: una novel·la d'aventures. Situada com està en una època, la colonial, i un indret, l'Africa equatorial, seria fàcil caure en la temptació de fer una tesi sobre els efectes devastadors del colonialisme, i no ho fa; alhora, però, no embelleix ni amaga res. Simplement, ho pinta tal com creu que era, i cadascú que en tregui les seves conclusions. Enmig de plantacions, soldats, poblats, matances, vaixells de vapor, calor i molta, molta selva, Marc Pastor té temps d'introduïr-hi elements de paradoxes temporals, que acaben d'allunyar del lector la pretensió de realisme i porten la novel·la a la confluència de la novel·la d'aventures, novel·la negra i novel·la de ciència ficció, tot tractat amb just equilibri i bona traça narrativa.
He dit al principi que es tracta d'una novel·la d'aventures, i no podem deixar de trobar-hi rastres de Conrad, de l'Adèle Blanc-Sec de Tardi i, d'Stevenson i, fins i tot, de Corto Maltés, sobretot en la caracterització del seu personatge, un individu lliure, independent, que es crea el seu propi codi moral, la qual cosa el fa sospitós als ulls de tothom i el converteix en un ésser solitari. 
Una novel·la ben escrita, entretinguda i que proporciona una bona estona de lectura. 

4 comentaris:

  1. Respostes
    1. Ostres, Marc, és tot un privilegi que hagis visitat el bloc. No passa cada dia que es faci un apunt d'un llibre i sigui el propi autor el qui ho comenti. Gràcies per passar per aquí, i felicitats pel llibre (qualsevol dia d'aquests m'engresco amb la vampira del Raval)

      Elimina
  2. Ho tindré en compte. És curiós el poc suc que se li ha tret al passat colonial espanyol recent: Filipines, Guinea, Fernando Poo, Sidi Ifni... Hi ha manca de memòria per a tot!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Només pel que els interessa. M'agradaria que, algú que en sabés, escrivís sobre les fortunes catalanes edificades sobre el comerç negrer.

      Elimina