diumenge, 4 de desembre del 2011

Fàbrica Moritz Barcelona

Jean Nouvel
Rebombori a la Ronda de Sant Antoni. Carrers tallats i una munió de gent. Cues que arriben Valldonzella enllà. El motiu? Avui obre les portes (de manera puntual: la definitiva serà el proper diumenge) la remodelada Fàbrica de Cervesa Moritz, al mateix edifici on havia estat situada històricament. I hi ha curiositat per veure com ha quedat després de la remodelació que n'ha fet Jean Nouvel. Aquest nom és un dels pocs que els neòfits com jo coneixem del món de l'arquitectura, tot i viure en una ciutat on hi ha un bon mostrari per a gaudir-ne, i de totes les èpoques. Jean Nouvel va saltar a ocupar espai als mitjans de comunicació del país, i a l'arxiu arquitectònic dels barcelonins, a partir de la construcció de la Torre Agbar, un edifici que al seu moment va generar una certa polèmica però que ara ja forma part amb tota naturalitat de l'skyline barceloní. Ara, com diu ell mateix, ha passat de l'aigua a la cervesa.
Un grup de dixieland rep els visitants
Aquest cop la intervenció s'ha fet a l'espai interior de la fàbrica, car la façana s'ha mantingut com era originalment, això sí, neta i repintada.  I l'interior val la pena. No puc entrar, per pur desconeixement, en aspectes tècnics. Pel que fa als estètics, m'haig de moure sobretot en el terreny del "m'agrada " o "no m'agrada" i haig de dir que m'ha agradat, tot i tractar-se d'una visita dirigida, sense circulació lliure, i sense que els espais estiguin encara en funcionament, per la qual cosa no puc opinar sobre la funcionalitat de la proposta. L'espai més destacable és el soterrani, on s'han distribuït els àmbits a partir d'un marc general que manté la totxana compacta original a les parets i la volta del sostre. 
A partir d'aquí, plafons, o sofàs, o maquinària antiga es combinen amb propostes de jocs visuals, com la piràmide del cel o el periscopi del carrer. 

Espais per exposicions, amb projeccions a la paret, i una sortida al celobert per retornar a la planta baixa tot vorejant un mur vegetal. 
El fil conductor de tot l'espai, el nexe, és la llum que domina tot el conjunt, llum que va de les tonalitats grogues i taronges a les vermell-marronoses. Ara caldrà veure, a partir de la setmana vinent, com respon el disseny de l'espai al seu ús, que amb el temps ha d'incloure des de cerveseria a una brasseria, sala d'exposicions i fins i tot una secció de producció de cervesa, que es podrà comprar a granel!! A la sortida, una cervesa i una tapa de patates braves a l'estil alsacià no han fet més que presagiar bons auguris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada