diumenge, 11 de desembre del 2011

Quartett

Heiner Müller
Sala Atrium


L'any 1982 Heiner Muller va estrenar Quartett, obra escrita dos anys abans basant-se en la novel.la Les liaisons dangereuses, de Choderlos de Laclos. A l'obra de Müller hi apareixen només dos personatges- Monsieur de Valmont i Madame de Merteuil- que a través d'uns diàlegs/monòlegs vertiginosos i despietats es destrossen mútuament, deixant al descobert, per damunt de tot, la inexorabilitat del pas del temps. 
En paraules del director de l'obra, Jordi Prat i Coll, "Desig, plaer, ira, dolor, ritual i mort és l'etern retorn espai-temporal que articula aquesta peça. Una divertida, cínica, sexual i crua guerra de sexes a l''Alemanya' on Madame de Merteuil i Monsieur de Valmont són el reflex de les nostres passions més animals. Dels nostres pensaments més destructius. Müller s'emmiralla en ells. Ells s'emmirallen en nosaltres. I nosaltres suem 'la seva sang'".
Fa divuit anys Ariel García-Valdés va dirigir Quartet, amb Anna Lizaran i Lluís Homar al Teatre Lliure, amb Heiner Müller encara viu (va morir l'any 1995). Ara Jordi Prat i Coll dirigeix uns excel.lents Marta Domingo i Raimon Molins en un muntatge valent, dinàmic, precís. Un muntatge, a més, que té lloc a l'espai íntim de la sala Atrium, un tresor amagat a la Dreta de l'Eixample, amb els actors a tocar i on poden  mostrar tota l'extraordinària gamma de sutileses que saben exprémer en el moment just, amb la intensitat precisa. Una joia que no us podeu perdre.

1 comentari:

  1. Jordi, m'agrada el teatre en petit format. El vius. Vaig anar a veure "Luces de Bohemia" a l'Antic Hospital i vaig gaudir d'una gran experiència amb els actors deambulant entre nosaltres.

    Aquesta pot ser una altra ocasió, amb un text també excepcional.

    ResponElimina