diumenge, 26 d’agost del 2012

Amb l'aigua fins al coll/ Lixiprothesma Dania

Petros Màrkaris
Tusquets Editors
Un seguit d'assassinats de persones relacionades amb el món de les finances porten de bòlit la policía d'Atenes, que no sap si es tracta d'alguns tipus d'acció terrorista o no hi tenen cap connexió. 
La més recent de les novel.les protagonitzades pel comissari Kharitos es desenvolupa a la Grècia actual, en plena crisi, intervinguda i assatjada pels poders econòmics europeus i amb unes polítiques de retallades que duen la població a sortir constantment al carrer. Com passava amb les novel.les de Vàzquez Montalbán, també en aquest cas l'entramat policíac de la novel.la serveix d'excusa per dibuixar un fresc de fons de la realitat en què es situa l'acció, presentant, ja sigui per la descripció, ja sigui a través dels diàlegs, la visió de l'escriptor sobre la realitat política, econòmica, cultural i social de la Grècia d'ara mateix.
Escrit en primera persona, té un humor cínic i un pòsit de desencant, que, juntament amb el marc mediterrani, de sud, on es desenvolupa l'acció, fa pensar en el Montalbano de Camilleri. Kharitos és un home que ja n'ha vist de tots els colors, però que s'aferra a la llei per poder tirar endavant la seva feina, i la seva vida. Màrkaris, l'autor, es serveix hàbilment de la dona del comissari per posar el contrapunt de realisme al conjunt, i per buscar la dialèctica entre el que és la llei i el que és la justícia. En aquest cas, a més, té prou habilitat per no justificar els assassinats d'uns personatges que se'ns apareixen com a odiosos, però tampoc estableix una rotunda condemna moral de l'autor dels crims: simplement, aplica la llei i deixa que siguem nosaltres els que fem els judicis corresponents. Una cita d'Adrianí, l'esposa de Kharitos exemplifica la seva filosofia i marca el to que desprèn la novel.la: " El pitjor són els primers vuitanta anys; després et mors, i ja tot és més tranquil".
Aquesta entrevista amb l'autor ens permet conèixer millor el rerefons que el portà a escriure aquesta novel.la, la primera d'una trilogia centrada en la crisi actual i que té a Grècia com una de les principals víctimes. També, en aquest video, es reprodueix part de l'entrevista feta a Catalunya Radio


3 comentaris:

  1. Jordi, t'arriben les notificacions dels comentaris fets en apunts antics?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que m'arriben, Enric: pel correu m'avisen; el que passa es que he estat gairebé un mes (feliçmant) desconnectat. Benvingut a la nova temporada!!

      Elimina
  2. Què impacient que sóc! :(

    Benvingut igualment, Jordi. Espero que hagin estat unes bones vacances.

    ResponElimina