dissabte, 25 de maig del 2013

Ars combinatoria

Chema Madoz
La Pedrera
Després de la darrera exposició que es va fer a casa nostra, al Centre d'Art Tecla Sala de l'Hospitalet, retrobem el treball de Chema Madoz, aquest cop a La Pedrera.
Quan et poses al davant de l'obra de Chema Madoz el pensament et va de Joan Brossa a René Magritte. Poesia visual i surrealisme en perfecte equilibri. 
El propi Chema Madoz explica -en un video de molt recomanada visió- que en el seu procés creatiu ha passat de captar una imatge en un espai i un temps que adquireix una nova realitat, a situar directament l'objecte com a centre del seu treball. Podem dir que hi ha tres nivells en l'elaboració de les imatges per part de Chema Madoz: en un primer nivell troba els objecte i, a través de la seva esmoladíssima i peculiar mirada, el dota d'un nou significat; en un altre nivell, el fotògraf manipula l'objecte per tal de donar-li aquest nou significat. Per últim, hi ha una tercera possibilitat, i és que l'artista crei directament l'objecte. El fotògraf explora la polisèmia dels objectes. Aprofundeix en ella i, descontextualitzant-los, els situa en un nou marc conceptual: va a l'essència del surrealisme, creant paradoxes, aprofundint en les seves obsessions. Luís Arenas, a la pàgina web de Madoz, ho defineix, esplèndidament, com a "poètica de la transsubstanciació".
A través de la nova disposició dels objectes crea imatges insòlites. Imatges en què es combinen a la perfecció el conflicte de significats i l'equilibri. Imatges que, sovint, ens deixen amb un somriure als llavis, però que mai trapassen el límit del grotesc, al contrari: són contingudes i fins austeres, sensació, aquesta, que ve reforçada per la seva extraordinària pulcritud.
En paraules del propi autor, "la bellesa, si és que apareix a la meva obra, no és un objectiu primordial. El que sí que persegueixo és la reflexió que el públic pot fer sobre l'entorn en què vivim a partir d'unes imatges". 
Una exposició imprescindible d'un dels grans artistes contemporanis.

4 comentaris:

  1. Ja ho has dit gairebé tot, Jordi. Si d'una cosa no hi ha dubte és que l'obra de Madoz transmet realment tot el que l'autor es proposa. I no sempre es pot afirmar una cosa així.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A més és una persona molt discreta, que defuig els focus, amb un posat molt recollit i auster, molt assequible

      Elimina
  2. Omnipresent aquests dies, setmanes, mesos a Barcelona Chema Madoz! (a mi ja m'està bé, molt bé que així sigui, m'agrada molt!) Exposició també a la galeria Joan Prats amb obra recent (no perd pistonada, al contrari, sense allunyar-se del seu estil, explora nous terrenys) i aparador per a la botiga d'Hermès (http://www.vogue.es/moda/news/articulos/chema-madoz-interviene-el-escaparate-de-hermes-en-barcelona/17959).

    ResponElimina