diumenge, 4 d’agost del 2013

¡Puta guerra! /Putain de guerre!

Jacques Tardi, Jean-Pierre Verney
Norma Editorial
Jacques Tardi ens endinsa en l'horror de la guerra -de la Gran Guerra, però podria ser de qualsevol guerra- en un extraordinari treball gràfic que reflecteix sense concessions la irracionalitat i el malson que es va viure entre els anys 1914 i 1918. El treball es centra en la lluita a les terres de França, tot i que sabem que es va extendre per tot Europa, l'Àfrica colonial, l'Orient Mitjà i encara l'Extrem Orient. 
El treball, complementat amb un dossier explicatiu que ens situa en el desenvolupament històric dels fets i que conté una excel·lent tria de fotografies, es centra sobretot en el patiment dels combatents, fossin del costat que fossin, contraposat a la irracionalitat, supèrbia i fatxenderia dels polítics i dels comanaments militars que jugaven amb la vida dels altres, sense oblidar la reraguarda i la lluita del món obrer per aturar la carnisseria. 
Tardi -ho explica al DVD que acompanya l'edició de col·leccionista- ha triat fer una narració sense diàlegs, sense globus, tot seguint, més o menys, la trajectòria d'un personatge que bé podria ser el seu avi. El desenvolupament de la història s'articula tot dividint-la en sis capítols, un per cada any amb l'afegitó d'un capítol dedicat a 1919 especialment brillant, en què fa una recapitulació de tot el què havia passat per acabar-se acomiadant, assegut en un bar i mirant frontalment al lector. Com a punts de referència, el personatge narrador va trobant-se, al llarg de la guerra, amb el mateix  soldat alemany fet que li serveix, a més, per a subratllar l'absurditat de tot el què estava passant. 
Gràficament tria un format que gairebé es repeteix a totes les pàgines -dividides cadascuna en tres franges- i té un tractament del color que cerca augmentar la potència expressionista del dibuix. 
Tardi ha esmerçat en aquest projecte prop de 30 anys, des del primer moment en què se'l va plantejar, i amb l'ajut documental de Jean-Pierre Verney basteix un impactant treball que, com s'ha exposat en alguna crítica, hauria de constituïr-se en llibre de text, de la mateixa manera que Maus hauria de servir per narrar la II Guerra Mundial i l'Holocaust.
PS: Tardi, conseqüent amb la crítica que efectua contra el poder, va refusar aquest mateix 2013 la Legió d'Honor francesa. Vegeu la notícia aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada