dimarts, 9 d’octubre del 2012

Adam resucitado/ Adam resurrected

Paul Schrader
Adam Stein és un conegut actor del music hall berlinès dels anys 30. Amb l'arribada dels nazis al poder, Stein, que és jueu, perd la feina i acaba essent deportat, ell i la seva familia, als camps d'extermini, on acaba sobrevivint tot fent de gos pel comandant del camp i tocant el violí mentre els presoners es dirigeixen a les cambres de gas. A principis dels anys 60, Stein és ingressat en una clínica psiquiàtrica del Negev.
 Basada en una novel.la de l'escriptor israelià Yoram Kaniuk, la història pren l'opció que només es pot explicar la bogeria des de la bogeria. Un magistral Jeff Goldblum interpreta Stein, un personatge d'una extraordinària intel.ligència però torturat tant per l'horror viscut com pel terrible sentiment de culpa del supervivent. A la clínica es veu envoltat d'una constel.lació de personatges que no han pogut superar la duresa del món des de la seva condició de jueus, tant per com han estat perseguits com pel pes del pecat original arrossegat. Entre els interns del centre en destaca un nen, mig salvatgina, que actua com un gos i a qui tenen tancat com a tal, i és justament a través d'aquest personatge que Stein aconsegueix redimir-se: des del seu passat d'home-gos aconsegueix que el nen gos esdevingui home. 
Mentre comencen a aparèixer les primeres imatges, sonen les primeres notes de Tanhausser: la cosa promet.Narrada en dos temps diferents, el present de la clínica mental (en una tonalitat gairebé de polaroid) i el passat de l'Europa de la pre-guerra i de la guerra (en un blanc i negre proper al de l'expressionisme) és una pel.lícula dura (que es correspon a una història dura), sense concessions i que deixa el païdor tocat. 

2 comentaris:

  1. Des que m'ho vas comentar que la tinc present. L'estrenen el proper 19 d'octubre, a veure si la fan en algun cinema a prop de casa!!

    ResponElimina