dilluns, 9 de gener del 2012

Marea negra

Daniel Beltrá
Roca Barcelona Gallery
Daniel Beltrá és un fotògraf madrileny afincat a Seattle especialitzat en temàtica medi-ambiental i que fa ja temps que col.labora amb Greenpeace. 
El 20 d'abril de 2010 la plataforma petroliera Deepwater Horizon s'enfonsà al Golf de Mèxic, provocant la mort d'onze treballadors i una fuita de petroli que es va convertir en un enorme desastre ecològic. Quan Daniel Beltrá va rebre la trucada de Greenpeace, ho va tenir clar: "És pel tema del Golf, no?" I se n'hi va anar, pensant que seria feina d'una dies, sense saber que s'hi passaria dos mesos. Fotoreportatge en el qual destaquen les fotografies aèries que documenten el desastre però que són alhora, d'una gran bellesa plàstica. Com encertadament diu Adam Martín a l'entrevista que li va fer pel diari Ara, té "ull d'artista i mirada de periodista". Imatges reals que adquireixen categoria abstracta, com si fossin pintures. Com en el treball d'Edward Burtynsky (vegeu aquest mateix bloc), fotografies boniques de coses terribles.
Per aquest treball, Beltrá, que ja acumula un considerable nombre de guardons, va rebre el prestigiós Veolia Environnement Wildlife Photographer Of The Year. L'exposició, que conté una cinquantena de fotografies, catorze de les quals de gran format, és una magnífica ocasió de gaudir de primera mà d'un treball fotogràfic de primer ordre.
L'exposició és també un excel.lent motiu per a conèixer un espai, el Barcelona Roca Gallery, per mi desconegut fins ara i que representa una molt grata sorpresa. L'austeritat de línies exteriors dóna pas a un interior on predomina el negre i els angles rectes, definint un espai expositiu atractiu i que submergeix el visitant en una atmosfera envolvent. L'edifici és obra de l'estudi de Carlos Ferrater OAB i per si sol ja paga la pena la visita.




1 comentari:

  1. Fantàstiques les fotos i fantàstica la teva recomanació. HI ANIREM!

    ResponElimina