dijous, 26 de juliol del 2012

A la sombra del baobab

Xavier Moret
Península
Relat d'un viatge més o menys improvisat a Botswana, a la recerca de baobabs i, com diu el subtítol del llibre, de les arrels d'Àfrica.
Viatjar és una manera de viure. Si pogués, em passaria la vida viatjant. Per això m'encanto amb els llibres de viatges. Diuen que els qui som sagitaris tenim el cul inquiet, portem el viatge a dins. No ho sé.  Només sé que, ja de petit, em passava hores i hores llegint Jules Verne i Tintín i que aquesta va ser la primera i més autèntica formació geogràfica que mai he tingut. Em puc passar estona i estona mirant mapes i imaginant rutes. La majoria no les he fet, i la majoria no les faré, però d'alguna manera, imaginant-ho, ja he començat el viatge. El primer viatge que puc considerar com a tal el vaig fer en un ja llunyà 1974, amb la motxilla a l'esquena, l'interrail en una mà i uns ulls esbatanats de tot el que veia nord enllà. Després n'han vingut uns quants més, molts menys dels què voldria i, amb els anys, he anat entenent que el viatge és una actitud i no un inventari de llocs ni una comptabilitat de quilòmetres, i que el viatge el portes tu a dins i el pots fer al costat de casa o a l'altre hemisferi. Per això admiro amb la mateixa devoció el Bruce Chatwin que travessa Austràlia que l'Espinàs que camina per la Segarra.
En Xavier Moret n'ha escrit uns quants, de llibres de viatges, i té una mirada que sento propera; per això els seus llibres m'agraden i sento que em permeten acompanyar-lo. Pot tractar-se d'un viatge amb la família per l'oest americà (Amèrica, Amèrica), del repte d'un continent per explorar (Boomerang) o d'un relat periodístic d'una realitat visitada i revisitada (Islàndia, l'illa secreta; Islandia, revolución bajo el volcán), però també de la crònica per la Costa Brava (Viatge per la Costa Brava). Sempre amb una mirada encuriosida i alhora respectuosa, amb precises i encertades referències literàries.
No he estat mai a l'Àfrica. Bé, de fet sí, si es comptabilitza una incursió per la Península del Sinaí i una estada a Lanzarote. Vull dir que no he estat mai a això que s'anomena l'Àfrica negra, o l'Àfrica subsahariana, si es vol. De manera que aquest llibre m'ha transportat -una vegada més!- cap a terres desconegudes i que ara, després de llegir-lo, no ho són tant. 

6 comentaris:

  1. En Xavier Moret és interessant de llegir i d´escoltar, quan fa col.laboracions a la ràdio. Viatgem des de casa.

    BONES VACANCES!!

    ResponElimina
  2. Jo sí que he estat a l'Àfrica...i aquests arbres tan magnífics en són l'ànima.

    Bon estiu!!

    ResponElimina
  3. A nosaltres també ens agrada viatjar, però a mesura que ens fem grans, a mí em costa de fer desplaçaments llunyans, amb Europa i com a molt al nord d'Africa ja en tinc suficient. Ara però, m'agrada llegir també a la gent que fa destinacions a l'Àfrica. Com dieu els arbres són esplèndids, a mi també m'agraden les característiques acàcies que els animals es mengen les parts baixes i queden les copes com ombrel·les!

    ResponElimina
  4. Totalment d'acord, Jordi. El viatge és una actitud i els racons més atractius no tenen perquè ser sempre els més llunyants.Sí, Jules Verne i Tintin van ser els millors professors de geografia de tota una generació!

    ResponElimina
  5. ...traigo
    ecos
    de
    la
    tarde
    callada
    en
    la
    mano
    y
    una
    vela
    de
    mi
    corazón
    para
    invitarte
    y
    darte
    este
    alma
    que
    viene
    para
    compartir
    contigo
    tu
    bello
    blog
    con
    un
    ramillete
    de
    oro
    y
    claveles
    dentro...


    desde mis
    HORAS ROTAS
    Y AULA DE PAZ


    COMPARTIENDO ILUSION
    JORDI

    CON saludos de la luna al
    reflejarse en el mar de la
    poesía...




    ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE LABERINTO ROJO LEYENDAS DE PASIÓN, BAILANDO CON LOBOS, THE ARTIST, TITANIC SIÉNTEME DE CRIADAS Y SEÑORAS, FLOR DE PASCUA …

    José
    Ramón...

    ResponElimina