dilluns, 16 de juliol del 2012

La delicadeza/ La délicatesse

David Foenkinos
Seix Barral
La Nathalie és feliçment casada amb en François, i té una brillant carrera professional. Un (mal) dia, però, en François mor en un accident, i tota l'existència de la Nathalie trontolla.
Faig aquesta entrada referint-me al llibre, no a la pel.lícula. La pel.lícula no l'he vist, però un cop llegides les crítiques tampoc no crec que ho faci. En canvi, el llibre m'ha agradat, i força. Es tracta d'una història d'amor senzilla i honesta, sense artificis ni escabrositats pensades per atreure els lectors amb ànsies de morbo. Una història plena de sensibilitat guarnida amb unes gotes adequades d'humor, una història que ens va atrapant amb suavitat i que ens arrossega per la seva bellesa i la seva credibilitat. Els personatges que hi apareixen poden estar més encertats o menys en les seves decisions, però no hi ha ningú que actui amb una especial mala bava; es tracta de gent normal i corrent, com la majoria dels que trobem cada dia pel carrer quan anem a la feina.
Tot i no tractar-se d'un guió cinematogràfic, de vegades pot recordar-ho, per la concisió amb què escriu l'autor: frases curtes, anant a buscar sempre l'adjectiu adequat, sense lloc per gaires comparacions, o metàfores, o recursos literaris més elaborats. I és que el seu recurs és justament la precisió en la recerca dels mots. Davis Foenkinos demostra una gran habilitat en trobar la paraula justa, en un exercici d'economia narrativa, que no impedeix, però, que faci una excel.lent descripció dels diferents estats d'ànim i dels sentiments que afecten els personatges de la història. No és tant una novel.la analítica com descriptiva: no intenta penetrar a l'interior de les persones sinó que descriu com aquestes es senten. I els personatges ens apareixen pausibles, reals, amb les seves inseguretats, les seves fantasies, les seves gelosies i les seves pors. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada